dimecres, 22 de juliol del 2009

Tal dia com avui -27 de març-

de l'any 1968 morí a Moscou, en un vol rutinari, Yuri Alekséyevich Gagarin, primer ésser humà que va sortir a l'espai, concretament el dia 12 de abril de 1961, a bord de la nau Vostok 1. Avui, 48 anys més tard, segueixen sent molt comptats els privilegiats que poden veure aquest mon embogit des de l'espai exterior i 41 anys més tard de la seva absurda mort, segueixen produint-se accidents aeris per causes inexplicables, com la del MD-82 d'Spanair al vol JK5022 el més d'agost de 2008

Tal dia com avui -26 de març-

nasqué a Columbus (USA) Thomas Lanier Williams III, més conegut pel pseudònim Tennessee Williams, autor entre moltes altres obres de "A Streetcar Named Desire" (Un tramvia anomenat Desig) i "Cat On a Hot Tin Roof" (La gata sobre la teulada de zinc) representades milers de vegades i portades al cinema pels grans directors Elia Kazan i Richard Brooks


Gustau Gallardo Lorés:

Grans obres i grans directors. També Baby Doll, De repente el último verano, La rosa tatuada, El zoo de cristal, La noche de la Iguana, etc.


Albert Martínez Hernansáez:

Si, realment la obra de Tennessee Williams no te desperdici. No més he citat dues de les més conegudes, especialment per les seves recreacions al cinema, però és difícil trobar una obra d'aquest autor que no sigui magnífica.

Tal dia com avui -25 de març-

de l'any 1957 morí a Hamburg Max Oppenheimer, més conegut com Max Ophüls director de cinema que ens va deixar joies del seté art com "Werther", "Lola Montes" i la deliciosa "Madame de ..." amb Charles Boyer, Danielle Darrieux i Vittorio De Sica

Tal dia com avui -24 de març, Día Nacional de la Memoria por la Verdad y la Justicia-

de l'any 1976 una junta militar donava un cop d'estat i implantava una fèrria dictadura a Argentina. La data no tindria res de commemorable sinó fos perquè des del 2002 és celebra el "Día Nacional de la Memoria por la Verdad y la Justicia" en aquesta data en commemoració de les víctimes d'aquell execrable règim, feliçment finiquitat l'any 1983 i amb bona part dels seus membres a presó. Amigos argentinos, que tengan un feliz día!


Fernando Sortino Traverso:

Gracies, Albert!!
Saps que pel 2004 vaig cantar un concert justament en aquesta data? Va ser a l'Escola de la Marisa... La directora els va explicar asl nens de que anava tot aixo del cop d'estat i em va demanar que per la pau cantès "el cant dels ocells"... i ja t'maginaras com va sortir... molt emoiu i amb una plorera de tots... quins records tan entranyables!!


Albert Martínez Hernansáez:

Em fa plorar no més de pensar-ho. Em ve el record d'aquella cantada teva del Cant dels Ocells al Parc Güell transmesa en directe via mòbil a en Benet. Quins temps!


Fernando Sortino Traverso:

Uiiiiiiii que maco aquell moment.... La nostra trobada de centrecoraleros!


Coral Terpsicore Valls:

Va ser genial! Un moment molt entranyable! Recordeu la gent que es parava a escoltar? I tots cantant sota les columnes? Que bé que sonava aquell raconet on va cantar el Fernando!! Records! (Anna)


Albert Martínez Hernansáez:

Va ser un dia fabulós. Gent que mai havíem cantat junts, la majoria ni tan sols ens connexiem, vam ser capaços d'aprendre les dues cançons de Gospel que ens va ensenyar en Moisès Sala i interpretar-les al Parc Güell. I la gent ens demanava una altra. Com dir-lis que no ens sabíem cap més! Que aquelles les acabàvem d'aprendre. I com a final d'una jornada inoblidable, l'espectacular nevada. Tot blanc. Ostres quin dia!


Fernando Sortino Traverso:

Hola Anna!! i si fem una altra trobada i fem mes d'espirituals amb el Moises?? i despres tornem al Park (i guanyarem uns "durus" jejeejejejejeejj)
Sonava molt el raco de l'elefant (sembla un elefant aquell lloc) i la sala de les columnes.... i quina emocio... i que maco sonavem tots junts...


Josi Hernansáez:

Impressionant el què expliqueu


Marisa Espín Grau:

Estem una mica nostàlgics, no?...jejejejej...però absolutament d'acord amb que va ser una vivència inoblidable!


Albert Martínez Hernansáez:

És cosa de l'edat, Marisa (la meva, no la vostra). De vegades hom se sent com "el abuelito cebolleta" i les seves "batallitas"



Fernando Sortino Traverso:

Per aixo ens en enyorem... perque ens ho vam passar mes que be!! Albert, no es per tant aixo de l'edat... sempre he estat enyoradis, jejejeejej i ploraner!!
Josi, parles de la dictadura o de la nostra musica? totes dues son forts, una per dolenta i l'altra per els bons moments que ens passem...de fet gracies a la musica jo estic parlant amb els ... Llegeix-ne mésamics, i en catala. Es mes, fins i tot tinc una familia catalana!! (i aixo que soc un 75 % italia i un 25% guaraní).
Albert, que es aixo de l'avi cebolleta??


Albert Martínez Hernansáez:

Fantàstic, veig que ja heu fet les presentacions. Això del facebook és la conya. Per completar-les una mica, la Josi és la meva cosina (com pel cognom és dedueix fàcilment jeje). El Ferran és un amic entranyable, magnífic tenor, argentí, resident a Buenos Aires i enamorat de Catalunya, que parla i escriu el català molt millor que la major part de catalans d'aquí. La Marisa és també una amiga entranyable que, com jo, canta en una coral d'aquí, que acull a en Ferran als seus viatges a Catalunya i que ens acull al seu col·legi als "centrecoralers" en les nostres trobades. I a tots nosaltres ens uneix la passió per la música i cantar (cadascú dins de les seves possibilitats, clar, que en el meu cas són més aviat minses).
Ferran, el "Abuelito Cebolleta" era un entranyable personatge dels còmics dels meus temps, que és distingia per "torturar" a tot quisqui amb les seves "batallitas" del que havia fet "en sus años mozos", o sigui al quaternari, superior. Més o menys com jo, vaja.


Fernando Sortino Traverso:

Doncs, hola Josi, molt de guuuuuuuust!!
Albert, no puc fer res que no es pugui aconseguir amb entrenament (haurem de treballar en el tema pel setembre, oi?,pero hauras de fer de despertador per tal que m'aixequi a hora prudencial per baixar al centre, jejejejj).
Aquest abuelito que dius em fa recordar a molts avis de per aqui, amb les seves ... Llegeix-ne mésvivencies de guerres... i per cert, despres del que van passar a una guerra tenen tot el dret de parlar-ne, perque segur es necesari per a la seva salut mental.
Conec gent que va viure la guerra de Malvinas (jo gairebe vaig estar a res d'anar a combatir!!!) i t'ho juro que no es pot viure amb aquells records...
No et facis l'avi que no has de ser un parell d'anys mes gran!!(jo tambe ja tinc els cabells una mica platejats, les neus del temps, que en diu al tango...)

Tal dia com avui -23 de març-

de l'any 1994 morí a Roma, de càncer, però probablement també de pena, Giulietta Masina, només cinc mesos més tard que el seu marit, el gran director Federico Fellini. De Giulietta ens han quedat les seves brillantíssimes interpretacions a "Giulietta degli spiriti", "Ginger e Fred", "Le notti di Cabiria", "La strada" i tantes altres films genials.

Fernando Sortino Traverso:

Albert!! la recordo en La Strada... quina actriu mes bona!!


Gustau Gallardo Lorés:

Una actriu entranyable, tendre, somiadora. La seva mirada és inoblidable. No puc deixar de plorar cada vegada que la torno a veure enganyada al final de "Las noches de Cabiria"!

Tal dia com avui -22 de març-

de l'any 1895 els germans Louis i Auguste Lumièrs van fer la primera projecció pública d'una pel·licula -"La sortie des ouvriers des usines Lumière à Lyon Monplaisir"- de la història. No se si per un excès d'humilitat o per una tremenda manca de visió de futur, sempre van estar convençuts de que aquest invent -el cinema- era "una invenció sense cap futur, no més utilitzable per l'àmbit de la intimitat".

Gustau Gallardo Lorés:

Doncs sí, van tenir una gran manca de visió de futur, ja que estaven donant les primeres passes cap al setè art!! El cinema no sempre és art, però quan arriba a aquesta categoria, jo gosaria dir que és la més completa de les arts, la síntesi de totes elles. Nietzsche deia que la vida sense música seria un error. Hi estic d'acord, però també crec que la vida sense el cinema seria un error.

Tal dia com avui -21 de març-

de l'any 1685 nasqué a Eisenach (Turingia -Alemanya) el gran compositor Johann Sebastian Bach a qui devem meravelloses obres com els Concerts de Brandenburgo, la Tocata i Fuga en re menor, la Passió segons Sant Mateu i tantes altres.

Tal dia com avui -20 de març-

de l'any 1931, per primer cop una dona advocada -Victoria Kent- va actuar com a lletrada defensora en un Consell de Guerra. Sortosament avui no és fan consells de guerra contra civils i que un tribunal estigui format per jutgessa, secretària i fiscala i que l'únic home sigui l'advocat defensor -si és que no és també dona- és d'allò més normal.

Tal dia com avui -19 de març-

de l'any 1812 és publicà a Cadis la primera Constitució Espanyola, coneguda com "La Pepa". Avançada, per la seva època, establia el sufragi universal, la llibertat d'impremta, abolia la Inquisició, acordava el repartiment de terres i la llibertat d'indústria. Com gairebé sempre a aquest país va durar poc, no més dos anys, tot i que posteriorment va tornar a ser en vigor entre 1820 i 1823 i després entre 1836 i 1837.


Domenec Garrofe Trabal:

Com diuen: Viva la Pepa !!!


Paula Villuendas Gracia:

Em sumo al crit del Domènec: ¡¡¡Viva la Pepa!!!

Tal dia com avui -18 de març-

de l'any 1911 nasqué a Hernani el gran poeta Gabriel Celaya.

"Porque vivimos a golpes,
porque a penas si nos dejan decir que somos quien somos
nuestros cantares no pueden ser sin pecado un adorno
estamos tocando el fondo"

(De "la poesía es un arma cargada de futuro").


Gustau Gallardo Lorés:

...Maldigo la poesía de quien no toma partido, partido hasta mancharse... Fonamental Celaya, va influir molt en la meva joventut!


Albert Martínez Hernansáez:

Maldigo la poesía concebida como un lujo
cultural por los neutrales
que, lavándose las manos, se desentienden y evaden.

No es una poesía gota a gota pensada.... Llegeix-ne més
No es un bello producto. No es un fruto perfecto.
Es algo como el aire que todos respiramos
y es el canto que espacia cuanto dentro llevamos.

Son palabras que todos repetimos sintiendo
como nuestras, y vuelan. Son más que lo mentado.
Son lo más necesario: lo que no tiene nombre.
Son gritos en el cielo, y en la tierra son actos.

També jo em vaig vaig quedar afònic cantant als recitals de Paco Ibáñez i repetint una i altra vegada aquest magnífic poema, fantàsticament musicat per en Paco, amb la guitarra. Sense dubte Celaya és dels grans poetes, per a mi, dels millors.

Tal dia com avui -17 de març-

de l'any 1976 morí a Roma Luchino Visconti, gran cineasta, director de pel·licules inexcusables com "Senso", "Rocco e i suoi fratelli", "Il gattopardo" "Morte a Venezia" i tantes altres.


Gustau Gallardo Lorés:

Sí, va ser un dels grans. El Gatopardo i Rocco e i suoi fratelli són dos monuments impressionants! Però jo, amb el teu permís, avui destacaria una altra efemèride fonamental: els 50 anys del naixement del Quim, director genial, autor també d'obres inexcusables i bon amic.

Albert Martínez Hernansáez:

Sense dubte, per les nostres Corals i per molta més gent la efemèride del dia ha estat el primer cinquantenari del naixement del nostre dire. Llarga vida al nostre dire!

Victoria De Dalmau Oriol:

Moltisimes felicitats pel Quim¡¡

Tal dia com avui -16 de març-

de l'any 1978 el petrolier Amoco Cádiz és partí en dos a 3 milles de la costa de Bretanya, provocant el cinquè vessament més important de la història. L'experiència no va evitar sinistres semblants com els de l'Exxon Valdez, l'Erika o el Prestige. Confiem en que sigui el darrer.

Tal dia com avui -15 de març-

de l'any 1936 nasqué a Barcelona, Francisco Ibáñez Talavera autor dels entranyables còmics de "Mortadelo y Filemón" "13, rue del Percebe" "Rompetechos", "Pepe Gotera y Otilio" i tants altres. Als seus 73 anys continua en plena activitat. Per molts anys!

Tal dia com avui -14 de març-

de 1879 nasqué a Ulm, Wurtemberg (Alemanya), Albert Einstein, premi nobel de física al 1921.

"Tots som molt ignorants. El que passa és que no tots ignorem les mateixes coses"

"La vida és molt perillosa. No per les persones que fan el mal, sinó per les que seuen a veure el que passa."


Gustau Gallardo Lorés:

Si, Einstein té moltes frases ingenioses. A mi m'agrada molt aquesta: "Sólo hay 2 cosas infinitas: el universo y la estupidez humana. Y no estoy tan seguro de la primera"

Tal dia com avui -12 de març-

de l'any 1945 morí al camp de concentració de Bergen-Belsen, a l'edat de 15 anys, Annelies Marie Frank, coneguda com Anna Frank. El seu diari ha estat publicat en més de 60 idiomes.

"Qui oblida el seu passat està condemnat a repetir-lo" (G. Santayana)

Tal dia com avui -11 de març-

de l'any 2004, uns desalmats van sembrar el terror col·locant i fent explotar vàries bombes en tres trens de rodalies de Madrid, causant 191 morts i 1.857 ferits. La nostra solidaritat amb tots ells. Mai no us podrem oblidar.

Tal dia com avui -10 de març-

de l'any 1995 morí, a Barcelona, Ovidi Montllor i Mengual, cantautor i actor de cinema. Ovidi et recordem i recordem les teves cançons, com l'entranyable "Homenatge a Teresa".

"Com un record d'infantesa, sempre recordaré a la Teresa, ballant el vals ..."

Tal dia com avui -9 de març-

de l'any 1842 és va estrenar a l'Escala de Milano, la òpera Nabbuco de Giuseppe Verdi.

"Va', pensiero, sull'ali dorate;
va', ti posa sui clivi, sui colli, ..."

Tal dia com avui -8 de març-

de l'any 1908, 146 dones treballadores de la fàbrica tèxtil Cotton de New York moriren calcinades per les bombes incendiàries que els hi van llençar davant la seva negativa d'abandonar el tancament que duien a terme per protestar pels baixos salaris i les infames condicions de treball que patíem. Avui, 101 anys més tard, a vosaltres, estimades, que treballeu a la feina, o a casa, i sovint a la feina i a casa el meu afecte, la meva simpatia i el meu respecte a la vostra diada.

Tal dia com avui -7 de març-

de l'any 1999 morí a Harpenden (Regne Unit) el cineasta Stanley Kubrick a qui devem magnífiques pel·liques com Dr. Strangelove, Paths of Glory, A Clockwork Orange i la que, per a mi, és una obra mestre de la història del cinema, 2001, an Space Odyssey.

Tal dia com avui -6 de març-

de l'any 1927, nasqué a Aracataca (Colombia) Gabriel García Márquez, Premi Nóbel de Literatura l'any 1982.

"Nunca dejes de sonreir,ni siquiera cuando estes triste, porque nunca sabes quien se puede enamorar de tu sonrisa."

"No llores porque ya se terminó... sonríe, porque sucedió".

"Ninguna persona merece tus lágrimas, y quien se las merezca no te hará llorar".

Tal dia com avui -5 de març-

de l'any 1953, morí a Moscou, el compositor Serguei Serguèievitx Prokófiev -Serguei Prokófiev-

Tal dia com avui -4 de març-

de l'any 1678, nasqué a Venècia el gran compositor Antonio Lucio Vivaldi, autor, entre altres magnífiques obres, del Glòria en Re Major RV 589, primera gran obra que la nostra Coral va incorporar al seu repertori i estrenà el dia 17 de juliol de 2003. Fent clic a aquest enllaç podreu escoltar el darrer moviment "Cum Santo Spiritu"

Tal dia com avui -3 de març-

de l'any 1886, nasqué a Tarazona de la Mancha (Albacete) José Ysbert Alvarruiz, més conegut com Pepe Isbert, actor de moltes pel·lícules genials, entre elles "Bienvenido Mr. Marshall", "Los jueves, milagro", "El cochecito" i "El verdugo".

Tal dia com avui -2 de març-

de l'any 1967 morí, a Madrid, a l'edat de 93 anys, José Martínez Ruiz, conegut amb el pseudònim d'Azorín. Nascut a Monòver (Alacant) és un dels darrers escriptors de la coneguda com a "generació del 98".

"Si lo pensamos, veremos que muchos de los disgustos que nos sobrevienen lo son por palabras innecesarias" (Azorín)

Tal dia com avui -1 de març-

de l'any 1979 és van celebrar les primeres eleccions generals en més de 40 anys. Va guanyar l'UCD i va ser investit president Adolfo Suárez González. El cap de la oposició va ser Felipe Gonzàlez Márquez.

Tal dia com avui -28 de febrer-

de l'any 1986 morí assassinat el primer ministre suec Olof Palme quan caminava sense escolta per un carrer d'Estocolm a la sortida d'un cinema, cosa habitual a Estocolm l'any 1986. 23 anys més tard el seu crim resta impune.

Tal dia com avui -27 de febrer-

de l'any 1932 va nàixer a Londres l'actriu Elizabeth Rosemond Taylor -Liz Taylor- famosa pels seus ulls, pels seus matrimonis -set- i, sobre tot, pel seu excel·lent treball en més de 60 pel·licules.

Tal dia com avui - 26 de febrer-

de l'any 1902 va nèixer a Besanzon (França) l'escriptor Victor Hugo.

« La pena de mort és el senyal especial i etern de la barbàrie. » (discurs del 15 de setembre de 1848 a l'Assemblea Nacional constituent)

Avui 22 de febrer de 2009

fa 70 anys que morí a Cotlliure (França), on "le cubre el polvo de un país vecino" el gran poeta i millor persona D. Antonio Machado Ruiz. Com a humil homenatge a la seva augusta figura deixo aquest link on podreu escoltar "Cantares" interpertada per la Coral de l'ICAB.