dimecres, 2 de setembre del 2009

Tal dia com avui -2 de setembre-


de l'any 2004 morí a Barcelona Joan Oró Florensa, català universal. Nascut a Lleida el 26 d'octubre de 1923, procedent de una modesta família de flequers, va tenir una molt brillant carrera científica.

Doctorat en Bioquímica a la facultat de Medecina del Baylor University College de Houston (Estats Units), ingressà en 1955 a la Universitat de Houston, de la qual fou catedràtic des de 1963, on fundà i dirigí el Departament de Ciències Bioquímiques i Biofísiques.

Estudià el metabolisme de l'àcid fòrmic als teixits animals, investigacions que foren clau per a l'estudi sobre l'origen de la vida i la interpretació de l'absència de vida en el planeta Mart i descobrí, l'any 1959, la síntesi de l'adenina, una de las molècules més importants per la vida.

Des de 1963 participà en varis projectes d'investigació espacial de la NASA, como al programa Apollo per l'anàlisi de les roques lunars i al projecte Viking, encarregant-se del desenvolupament d'un instrument per l'anàlisi molecular de la atmosfera i la matèria de la superfície del planeta Mart i fou membre de varis comitès de la NASA i de l'Acadèmia de Ciències dels Estats Unit.

Tornà a Catalunya al 1980 per col·laborar als nous plans de desenvolupament energètic i l'estudio de fonts alternatives de energia a Espanya i per treballat como professor de la Universitat Autònoma i director a l'Institut de Biofísica i Neurobiologia, si bé conservà la seva càtedra als Estats Units.

Candidat varis cops al Premi Nobel, rebé la "Gran Cruz del Mérito Aeronáutico" al 1983 i la Medalla Alexander Ivanovich Oparin de la Societat Internacional per l'estudi dels orígens de la vida, el 1986. El 2003 rebé de S.M. el Rei el títol de Marqués d'Oró, i també li foren concedides la Creu de Sant Jordi i la Cruz de la Orden Civil de Alfonso X El Sabio, i al juliol de 2004, ja amb precari estat de salut, rebé la medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.

Va ser, junt a Ignasi Barraquer, Montserrat Caballé, Salvador Dalí, Francesc Duran i Reynals, Joan Miró, Antoni Puigvert, Charlie Rivel, Josep Lluís Sert i Antoni Tàpies un dels protagonistes de la pel·licula d'Antoni Ribas "Catalans Universals" rodada l'any 1980.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada