diumenge, 18 d’octubre del 2009

Tal dia com avui -18 d'octubre-


de l'any 1931, morí a West Orange, Nova Jersey (Estats Units) Thomas Alva Edison, incasable i prolífic inventor, que va patentar més de mil invents (un cada quinze dies a la seva vida adulta.

Fill d'una família humil, emigrant d'Amsterdam, inicià la seva "carrera professional" com tants altres conciutadans seus, venent diaris al tren que feia el trajecte Port Huron-Detroit i aprofitant la parada de sis hores que feia a aquesta darrera ciutat, llegint al saló de lectura de l'Associació de Joves (més tard Biblioteca Gratuïta de Detroit).

Entre molts altres invents li devem:

- El fonògraf: predecessor de tots els instruments que coneixem d'enregistrament i reproducció de so, des dels clàssics discs de vinil als mp3, mp4, ipods, etc. etc.

- El filament que permeté una durada raonable a la làmpada d'incandescència, motiu pel qual se li atribueix -indegudament- l'autoria d'aquest invent.

- L'emissió termoiònica, ( o "efecte Edison") que establí els fonaments de la vàlvula de la radio i de la electrònica, substituïdes més tard pels transistors de quin descobriment és compleix també avui 55 anys.

- El quinetoscopi que, perfeccionat pels germans Lumière, donà lloc al cinematògraf, primer projector de de pel·lícules cinematogràfiques.

- El format de 35 mm. amb la doble perforació lateral, utilitzat preferentment per la indústria del cinema.

"El geni es un u per cent d'inspiració i un noranta nou per cent de dedicació."

"Els qui asseguren que és impossible no haurien d'interrompre als qui estem intentant-ho"

(a la imatge, fonògraf de T.A. Edison, predecessor dels actuals reproductors de CDs).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada