divendres, 30 d’octubre del 2009

Tal dia com avui -30 d'octubre-


de l'any 1938, als Estats Units, Orson Welles, director, actor i guionista cinematogràfic, amb una adaptació radiofònica de la novel·la de H.G. Welles "La guerra dels mons", narrada en forma de noticiari causà el terror a tot el país que interpretà que és tractava d'una notícia real.

L'emissió començava així: "Senyores i senyors, els presentem l'últim butlletí de Intercontinental Radio News. Des de Toronto, el professor Morse de la Universitat de McGill informa que ha observat un total de tres explosions del planeta Mart entre les 7:45 p.m. i les 9:20 p.m."

Seguí la banda de música suposadament des de l'Hotel Park Plaza, i periòdicament la interrompien per a informar de la fictícia invasió marciana. Una de les intervencions del personatge Carl Philips des de Grovers Mill, Nova Jersei, deia:

"Senyores i senyors, això és el més terrorífic que mai he presenciat... Espera un minut! Algú està avançant des del fons del clot. Algú... o alguna cosa. Puc veure escodrinyant des d'aquest clot negre dos discos lluminosos... Són ulls? Pot ser que siguin una cara. Pot ser que sigui..."

La gent que escoltava l'emissió sense haver escoltat la introducció va pensar que es tractava d'una emissió real de notícies, la qual cosa va provocar el pànic en els carrers de Nova York i Nova Jersei (on suposadament s'haurien originat els informes). La comissaria de policia i les redaccions de notícies estaven bloquejades per les trucades d'oïdors aterroritzats i desesperats que intentaven protegir-se dels ficticis atacs amb gas dels marcians. A l'endemà van saltar protestes exigint responsabilitats i una explicació, de manera que el propi Orson Welles va demanar perdó per la broma de Halloween, considerada una burla pel públic.

La histèria col·lectiva va demostrar el poder dels mitjans de comunicació de masses, i aquest curiós episodi també va catapultar al cim la carrera de Welles.

El programa va durar gairebé 59 minuts: els primers quaranta van correspondre al fals noticiari, que acabava amb el locutor en el terrat de la CBS morint a causa dels gasos i seguia amb la narració en tercera persona del professor Pierson, que descrivia la mort dels invasors.

Molts anys després, l'any 1998 i amb motiu del 60è aniversari de la històrica transmissió de La guerra dels mons, dues emissores de ràdio, una a Portugal i altra a Mèxic, van emular a Orson Welles transmetent de nou una versió contemporània, amb els mateixos resultats entre els radiooients.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada