dissabte, 24 d’octubre del 2009

Tal dia com avui -24 d'octubre-


de l'any 1929, fa avui vuitanta anys, fou l'anomenat "Dijous negre", dia en que començà la caiguda lliure de la New York Stock Exchange (Borsa de Nova York) i amb ella del "crack" de 1929 i la "Gran Depressió", amb la consegüent crisi bancària, després d'una dècada de desmesurat creixement econòmic, increment de l'endeutament i especulació borsària, amb beneficis ràpids i fàcils.

El desplom del preu de les accions va ser extraordinàriament intens, arribant a tints dramàtics, que provocaren varis suïcidis d'inversionistes que veien com els seus valors, en molts casos comprats a crèdit, és volatilitzaven en qüestió de dies. El crack borsari va motivar una reacció en cadena en el sistema financer, amb nombrosos bancs que van començar a tenir problemes de solvència i de liquiditat en accentuar-se la desconfiança en la seva capacitat de reemborsar als dipositants. La crisi es donà per una prosperitat falsa causada al principi pels guanys en accions, molt ràpids i elevats però no amb bases reals.

El fenomen és repetí el dilluns negre (19 d'octubre) de 1987 i, recentment, el 10 d'octubre de 2008, provocant l'actual crisi de la que encara no hem sortit, la qual cosa confirma que l'ésser humà aprèn poc dels seus errors.

Pot ser algú ens podria explicar perquè els cracks tenen tendència a produir-se el mes d'octubre.

(Imatge: fotografia de la gent concentrada davant de la New York Stock Exchange, el 24 d'octubre de 1929)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada