dimecres, 21 d’octubre del 2009

Tal dia com avui -21 d'octubre-


de l'any 1859, fa avui 150 anys, nasqué a Vilanova i la Geltrú Francesc Macià i Llussà -L'Avi-, 122è President de la Generalitat de Catalunya. Militar de l'exèrcit espanyol al qual va assolir el grau de tinent-coronel, és va veure obligat a abandonar-lo quan l'any 1905 va condemnar l'atac que alguns oficials de l'exèrcit havien fet a la revista d'humor ¡Cu-Cut!, destruint la redacció que també ho era del diari La Veu de Catalunya.

Exiliat durant la dictadura del General Primo de Rivera, tornà a Catalunya el 22 de febrer de 1931.

Presidí un efímer auto proclamat "govern de la República Catalana dins d'una federació de Repúbliques ibèriques" i posteriorment el govern provisional de la Generalitat des del 28 d'abril de 1931, que impulsà la redacció d'un estatut d'autonomia, llur avantprojecte ultimat el dia 20 de juny de 1931, fou sotmès a consulta dels ajuntaments catalans, que s'hi pronunciaren a favor, i del cos electoral de Catalunya, amb un resultat aclaparador. La definició de Catalunya com a Estat autònom dintre la República espanyola i la imatge d'aquesta com a federació voluntària de pobles s'avançà al procés constituent espanyol i va haver de ser modificat en aprovar-se la Constitució.

Aprovat l'Estatut, a les primeres eleccions, va ser elegit President i formà el primer govern de la Generalitat estatutària des del 14 de desembre de 1932 fins a la seva mort, l'any 1933.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada