dimarts, 20 d’octubre del 2009

Tal dia com avui -20 d'octubre-


de l'any 1842 nasqué a Tampico (Mèxic), Bartomeu Robert Yarzábal, conegut com Doctor Robert. Fill de pare mexicà i mare asturiana, llicenciat en medecina per la Universitat de Barcelona l'any 1863, fou nomenat alcalde de Barcelona l'any 1899, encapçalant el "tancament de caixes", protesta dels botiguers i industrials de Barcelona contra la llei del Gabinet de Francisco Silvela i del seu ministre d'Hisenda Raimundo Fernández Villaverde que consistí en donar de baixa els establiments comercials i indústries per tal de deixar de pagar la contribució sense incórrer en cap il·legalitat i que tingué lloc com a conseqüència de la crisi colonial de 1898, que va portar el govern espanyol a imposar uns pressupostos restrictius acompanyats d'una puja d'impostos per a compensar el dèficit, situació que recorda una altra molt més propera.
A la fotografia, el monument al Doctor Robert, projectat per Domènech i Montaner i acabat per l'esculptor Josep Llimona, seguint el seu projecte.
Construït entre 1904 i 1910 és va ubicar a la plaça Universitat fins que va ser retirat per ordre de les autoritats franquistes l'any 1940. Algú va tenir la genial idea de desmuntar-lo i conservar les escultures el que va permetre la seva reconstrucció a la seva ubicació actual de la plaça Tetuan.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada