dijous, 22 d’octubre del 2009

Tal dia com avui -22 d'octubre-


de l'any 1973 morí a San Juan de Puerto Rico a l'edat de 96 anys, Pau Casals i Defilló -Pau Casals-, nascut al Vendrell (Baix Penedès), gran pedagog, director i compositor musical, i un dels millors -sinó el millor- violoncel·lista de tots els temps.

La seva incansable dedicació a la defensa de la pau, la democràcia, la llibertat i els drets humans, i la seva sentida interpretació d'El cant dels ocells va fer que aquesta composició esdevingués un símbol de pau i llibertat arreu del món, i de manera molt més significativa dins l'àmbit català i, en els darrers anys, a la resta de l'Estat.

Entre les seves composicions més cèlebres, és troben "L'Himne de las Nacions Unides", conegut como "L'Himne de la Pau", o l'Oratori "El Pessebre" amb lletra de Joan Alavedra. Un concert d'aquesta obra, dirigida pel seu amic, el director Enric Gimeno a la ciutat de Mèxic el dia de Nadal de l'any 1973 com homenatge pòstum al mestre, va ser emès per televisió, via satèl·lit, a tot el món.

La seva mestria amb el violoncel i la seva lluita per la pau i la llibertat li valgueren importants guardons, com la Medalla de la Llibertat, concedida pel president dels Estats Units John Fitzgerald Kennedy, el dia 24 d'octubre de 1963, 28 dies abans del seu execrable assassinat, la Gran Creu de l'Ordre del Mèrit Nacional de França o la Medalla de la Pau de les Nacions Unides, lliurada pel Secretari General de l'ONU, U Thant, en la sessió del 24 d'octubre de 1971. Rebutjà el nomenament de "Doctor Honoris Causa" per les universitats d'Oxford i Cambridge en protesta por la inacció del govern britànic davant la dictadura del general Franco a Espanya.

El 13 de juliol de 1954 el Parlament de Catalunya a l'exili, reunit a la ambaixada de la República Espanyola a la ciutat de Mèxic, el proposà como President de la Generalitat de Catalunya, càrrec que rebutjà, dient que servia millor a Catalunya en aquelles circumstàncies com ho feia i que no era a l'alçada de tal dignitat.

Entre les seves actuacions més famoses cal destacar la del 24 de octubre de 1958 a la Assemblea General de las Nacions Unides, per commemorar el Dia de las Nacions Unides. El seu concert i el seu missatge de pau fou retransmès per radio a més de 40 països, convertint-lo en un dels símbols mundials de la lluita per la pau i la llibertat al món, el que li valgué la nominació al Premi Nóbel de la Pau d'aquell mateix any. O el concert que donà el 13 de novembre de 1961 a la Casa Blanca, convidat personalment pel president John Fitzgerald Kennedy, quina política havia recolzat públicament. O la nova actuació el 24 de octubre de 1963 a la seu de les Nacions Unides per interpretar "El Pessebre", amb la Orquestra del Festival Casals i el Cor de l'Orquestra de Cleveland, en quin acte el president Kennedy li concedí la "Medalla de la Llibertat".

Però, pot ser la més cèlebre de totes va ser de del 24 de octubre de 1971, quan rebé la Medalla de la Pau en un homenatge a l'Assemblea General de l'ONU, on s'interpretà, sota la seva direcció, el seu "Himne de les Nacions Unides", pronuncià el famós discurs en lloança a la pau, declarant-se català, i dient i raonant que "Catalunya fou la nació més gran del món" i acabant amb una memorable interpretació del "Cant dels ocells" que, des d'aleshores esdevingué un nou himne a la pau i la llibertat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada