dimarts, 27 d’octubre del 2009

Tal dia com avui -27 d'octubre-


de l'any 1466 nasqué a Rotterdam (Països Baixos) Erasme de Rotterdam, humanista, filòsof, filòleg i teòleg, autor de importants obres en llengua llatina.
A part de la seva ingent obra literària i de molts adagis que, encara avui, són d'ús corrent com "Té un peu a la tomba", "Començar de zero", "Més fàcil dir-lo que fer-lo", "Més val prevenir que guarir", "Llàgrimes de cocodril", "És un mal necessari", "Posar el carro davant del cavall", la seva condició d'haver estat un dels primers correctors a la primera època de la impremta, va fer que tal dia com avui, el dia del seu naixement, sigui tingut internacionalment com "el dia del corrector".
Si el pobre Erasme ressuscités, probablement tornaria a morir de la impressió que li produiria o de la feina que veuria que se li venia a sobre en passejar-se pel Facebook i altres xarxes socials, on l'idioma és tan maltractat.
La veritat és que el català, l'anglès i, probablement, altres llengües no se'n salven, però és el castellà qui se'n du la palma amb les hacs mal posades, les que s'haurien de posar, les confusions entre els "haber" per "a ver", els laísmes i loísmes, els "preveer", "preveyendo", "preveido", "preveyó" per "prever", "previendo", "previsto" i "previó" per no parlar de bona part dels nostres polítics per als quals "estado", "hablado" o "votado" sovint és "estao", "hablao" o "votao". Sí, Erasme, millor segueixes tranquil a la teva tomba.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada