divendres, 7 d’agost del 2009

Tal dia com avui -12 de juny-

de l'any 1921 nasqué a València, Luis García Berlanga, director i guionista de cinema que, a l'igual que Juan Antonio Bardem, va ser capaç de fer importantíssimes pel·licules als anys més durs de la dictadura franquista, sortejant les traves de la fèrria censura. Destaca a la seva extensa filmografia, pel·licules com "Esa pareja feliz" rodada l'any 1951 en col·laboració amb J.A. Bardem, "Bienvenido, Mister Marshal", "Calabuch", "Los jueves, milagro", "Plácido" i "El verdugo". L'any 1974 va rodar a França "Grandeur Nature" que encara ens va tocar veure a Perpinyà, i posteriorment, desaparegut el dictador, va dirigir "La escopeta nacional", "Patrimonio nacional", "Nacional III", i "Todos a la cárcel", entre d'altres.


Gustau Gallardo Lorés:

Un director genial i molt necessari en l'època oscura del franquisme. Va saber diblar la censura en moltes ocasions. Per a mi "Plàcido" i "El Verdugo" són les dues millors pel·lícules espanyoles de la història. Ni més ni menys! Entre les que no esmentes, jo hi afegiria "La vaquilla". divertidíssima!


Albert Martínez Hernansáez:

Si, molt divertida i amb una brillantísima interpretació d'Alfredo Landa. Encara me'n recordo d'aquell inacabable monòleg - travallengües. Noi quina memòria i quin domini de l'art escènic!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada