divendres, 14 d’agost del 2009

Tal dia com avui -26 de juny-


de l'any 1908 nasqué a Valparaiso (Xile) Salvador Allende Gossens president de la República de Xile des del 4 de novembre de 1970 fins l'11 de setembre de 1973 en que va ser enderrocat pel general colpista Augusto Pinochet Ugarte, iniciant-se una fèrria dictadura que duraria més de 17 anys.

"¡Trabajadores de mi Patria!: Tengo fe en Chile y en su destino. Superarán otros hombres este momento gris y amargo donde la traición pretende imponerse. Sigan ustedes sabiendo que, mucho más temprano que tarde, se abrirán de nuevo las grandes alamedas por donde pase el hombre libre, para construir una sociedad mejor. ¡Viva Chile! , ¡viva el pueblo!, ¡vivan los trabajadores!"

(del darrer discurs de Salvador Allende des del "Palacio de la Moneda", poc abans de morir, l'11 de setembre de 1973).


Gustau Gallardo Lorés:

Han passat ja molts anys des que Allende va pronunciar aquestes paraules tan esperançades, però segueixen quedant moltes alamedes per obrir-se davant els homes lliures. No deixem de creure i de lluitar per aconseguir-lo!


Albert Martínez Hernansáez:

En efecte, Gustau, com diu la cançó d'en Raimon, "encara és forta la lluita i queda tant per fer ...".
Però, si més no, Xile va poder sortir de la dictadura i, tot i que el dictador va morir al llit, a casa seva, va ser objecte de diversos procediments judicials i fins i tot de detencions i arrests (tot i que molt atenuats). Tan de bo que totes les dictadures acabessin d'aquesta forma i acabessin ja.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada