diumenge, 16 d’agost del 2009

Tal dia com avui -6 d'agost-


de l'any 1945 l'exèrcit dels Estats Units de Nord Amèrica llençà sobre Hiroshima (Japó) la primera bomba atòmica de la història de la humanitat. La detonació creà una explosió equivalent a 13 kilotons de TNT. És calcula que, de forma instantània, la temperatura s'elevà a més d'un milió de graus centígrads, creant-se una bola de foc d'uns 256 metres de diàmetre que, en menys d'un segon s'expandí a 274 metres. Entre 70 i 80.000 persones, prop del 30% de la població d'Hiroshima murí instantàniament, mentre que altres 70.000 resultaren ferides. Tres dies més tard un altre artefacte de similars característiques fou llançada sobre Nagasaki causant la mort immediata d'entre 40 i 75.000 persones, estimant-se que el total de morts fins a finals de 1945 arribà als 80.000. Aquests han estat fins avui els únics atacs nuclears de la història i cal esperar que siguin els últims. Esperar que algun dia els habitants d'aquest petit planeta deixin de matar-se entre ja en el terreny de la utopia, terreny que alguns, però, ens resistim a abandonar.

(Fotografía: Núvol creat per la bomba llençada sobre Nagasaki el 9 d'agost de 1945)


Gustau Gallardo Lorés:

Albert, jo també vull creure en la utopia i espero poder veure algun dia un món en pau. Les bombes d'Hiroshima i Nagasaki van produir unes conseqüències tan brutals que dubto que cap govern sota cap circumstància s'atreveixi mai a repetir.


Sonia Jordá de Quay:

las ambiciones aveces nos hacen traspasar barreras que dificilmente puedan frenar el dolor y la desolación....hay imágenes que son imborrables que averguenzan al género humano.......esperemos que jamás vuelva a apretarse ese gatillo.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada